Maarit Magga

“Paikan kokeminen – Kirjotut kuvat kertovat”

Suoritin Saamelaisessa korkeakoulussa duodjin maisterin tutkinnon 2015.
Lopputyön suhteen en tuntenut niin kiinnostusta perinteisiin käsitöihin, joita olin oppinut kotona tekemään. Haastoin itseni astumalla uuteen maailmaan. Katson asioita enemmän taiteellisesta näkökulmasta ja olen työskennellyt uudella ja oudolla tavalla. Jo kandidaatin opintojen aikana ihastuin kirjontatekniikkaan ja kuvien tekemiseen, kun taiteilija Britta Marakatt-Labba piti työpajoja. Hänen työtapa onkin ollut esikuvana minulle ja oli ilo ja kunnia saada hänet ohjaajaksi maisterintyöhön. Olen päässyt monesti työskentelemään Brittan ohjauksessa ja saanut kokea hänen taiteelliset kykynsä ja työhuoneensa innoittavan ilmapiirin Ylä-Sopperossa.

Aloin nähdä kertomukset ja tapahtumat mielessäni visuaalisena kuvana. Kuvien tekeminen ja niiden tulkinta kaipaa ihmiseltä henkisyyttä. Jollekin kuva voi olla vain konkreettiinen tapahtuma. Toivottavasti minun kuvani eivät aukea samantien: niitä pitää tulkita ja ymmärtää kertomuksen ja kokemuksen niiden taustalla.
Kertomusten analysointiin minua johdatti tuolloin kirjallisuuden professori emerita Vuokko Hirvonen.

”Onneton Ounistunturi”

Lantalaistalolliset alkoivat kiinnostua paliskuntajärjestelmästä, joka saattoi vauhdittaa heidän poronhoitoa ja maankäyttöä tietyllä alueella. Lantalaistalollisten suurhanke oli Rengasaidan pystyttäminen Ounastunturin maiden ympäri. Aita rakennettiin 1896-1901 ja sen pituus oli 80 kilometriä.
Saamelaisilla ei ollut enää elämisen mahdollisuutta ja väärinkäytökset saamelaisia vastaan pakottivat ihmiset lähtemään.

Maarit Magga

“Saaralta Saaralle”

“Se on sinun hallussa mitä tällä teet”
Otin tiuhdan vastaan ja äiti-ihmisen raskaimman elämänkokemuksen.

“Maahismuorin valtakunta”

Maahismuori oli kehoittanut Tuomas Annia siirtämään kota ja menemään ison kiven oikealle puolelle tai pikkujoen vasemmalle puolelle. Salvasjärvellä ei pidä rakentaa Maahisten tievan päälle
Ihmisen tulee elää tietyllä lailla ja muistaa kunnioittaa elämän kaikkia puolia. Muinaisten tapojen mukaanhan ihmisen tulee uudessa paikassa siunata ja pyytää lupa maanalaisilta pysähtymiseen ja yöpymiseen

“Paikan kokeminen – Kirjotut kuvat kertovat”, 2015